- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. mája 2021

Na margo horúcej súčasnosti

 

ZÁPISNÍK (19–21/2021)

Je nepochybné, že súhrnné poznanie ľudstva sa postupne rozširuje. K starším poznatkom sa pripájajú nové, pribúda objavov a vynálezov, objem informácií narastá. Veda sa dnes už nespolieha na tvorivú intuíciu a vklad géniov, stavia na plánovitom výskume či experimentovaní, ale čoraz viac aj na špekulatívnom zhodnocovaní a prehodnocovaní doterajších poznatkov. Súčasný vedecký výskum je zväčša úzko špecializovaný, prepojený s priemyslom a zameraný na finančný prospech. Veda prestala byť poslaním, ktoré zaväzuje. Žije vo vzduchoprázdne, nehľadá odpovede na najdôležitejšie otázky bytia, neusiluje sa o syntézu, často sa uspokojuje len s hromadením a triedením dát.

::

Pandemická atmosféra uplynulých mesiacov zvýraznila negatívne črty novej mentality. Politici konajú svojvoľne, navonok sa zaštiťujúc „názormi odborníkov“, pritom všade vládne povrchnosť a formalizmus. V médiách majú najväčšie slovo analytici, výskumníci a prognostici, ktorých hlavným a možno jediným pracovným nástrojom je počítač. Zo štatistík, prieskumov a inak zhromaždených údajov sa snažia naprojektovať novú realitu. Takýchto špecialistov ktosi vtipne a výstižne nazval modelári (oni vskutku modelármi sú, vytvárajú predsa počítačové modely). Ovocie ich sociálneho inžinierstva je nielen trpké, ale z hľadiska zdravého rozumu a elementárnej logiky aj škodlivé. Celé ľudské bytie akoby malo prejsť do virtuálnej dimenzie. V mediálnom priestore zaznelo príznačné vyjadrenie: riadenie pandémie by mali prevziať matematici. Naozaj? Je možné pandémiu riadiť? Je možné vtesnať život do nejakých vzorcov či tabuliek?

::

S ohláseným príchodom pandémie sa všeličo poprevracalo a zdeformovalo. Zdravotný problém neriešia v prvom rade zdravotníci, ale politici – tak sa to aspoň javí bežnému človeku, ktorý spoločenské dianie vníma najmä cez prizmu masmédií. S trochou irónie sa dá povedať, že voľakedajší majitelia pravdy chceli rozkazovať vetru a dažďu, tí dnešní chcú rozkazovať vírusu. Siahodlhé úradné vyhlášky (ktoré sú teraz aj nad ústavou!) detailne, s byrokratickou precíznosťou, napriek tomu nezrozumiteľne popisujú, na ktorých miestach a v ktorých hodinách vírus najprudšie útočí. Politici sa rozhodli chrániť nás všetkých – kolektívne, hromadne, paušálne, či chceme alebo nie, či súhlasíme alebo nesúhlasíme.

::

Ako dáky vírus vniká do nášho spoločenského organizmu letargia, bezzásadovosť a ustráchanosť. Opäť sme svedkami toho, že ľudia navonok súhlasia s tým, s čím vlastne nesúhlasia, podrobujú sa politickému a mediálnemu tlaku, vytvárajú si takpovediac mimikry, menia sa na figúrky, len aby mali pokoj... Ale pozor, aby sme nakoniec neostali v hanbe!

 

Ján Maršálek

::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (17–18/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

6 komentárov:

  1. Anonymný31.5.21

    Vďaka za múdru a pravdivú úvahu k čudnej a chaotickej súčasnosti. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skutočne, chaos – to slovo asi najlepšie vystihuje terajšiu situáciu.

      Odstrániť
  2. Anonymný31.5.21

    Múdra a výstižná polemika pána Maršáleka! Vrátane ocenenia spisovateľského kumštu. milan

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný31.5.21


    Veľmi seriózna úvaha, pán Maršálek, vďaka!

    V posledných dňoch som v televízii zachytil správu - odkaz ministra zdravotníctva nezaočkovaným občanom - podľa ktorej tým, že sa nechcú dať, zaočkovať, ohrozujú zdravie celej spoločnosti.
    Vo mne to evokuje nebezpečnú kategorizáciu občanov na tých slušných (zaočkovaných) a na ostatných (nezaočkovaných) - nezodpovedných vagabundov či gaunerov, ktorých treba vytesniť na okraj spoločnosti. A to aj za cenu porušenia základných ľudských práv a slobôd...


    Ján

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fenoménom doby sa stala nedobrovoľná dobrovoľnosť. Tlak na ľudí je veľký, a bude ešte rásť...

      Keď počujem (z úst vraj kompetentných a odborne zdatných), že „vakcína je sloboda“, doslova ma mrazí. Veď to je jasný znak nastávajúcej totality!

      Odstrániť
  4. Karol Dučák1.6.21

    Evidentne ide o experimentálnu génovú terapiu: https://cz24.news/nemecko-americky-pravnik-reiner-fuellmich-pripravuje-tribunal-pre-politikov-a-uradnikov-covid-mafie-je-to-horsie-ako-to-co-sa-dialo-v-tretej-risi-dostaneme-ich/.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.